BOULANGERIE LEROY-MONTI

La baguette magique

Har man lyst til at smage Paris‘ bedste baguettes, skal man i år handle hos Boulangerie Leroy-Monti i det 12. arrondissement. Mademoiselle Lili gør sig tanker om verdens mest berømte brød.


„Hvordan skal man kunne regere et land, hvor der findes 365 slags oste?“ skal general de Gaulle engang have sukket. I dag har Emmanuel Macron det nok lidt på samme måde. På trods af de indrømmelser, præsidenten har stillet i udsigt, demonstrerer ”De Gule Veste” fortsat og blokerer hver lørdag hele bydele. Alle vil, at alting skal ændres, men helst uden alt for store forandringer! Politisk enighed blandt franskmænd oplever man kun, når det gælder mad. Her finder man lynhurtigt glasklare regler: Der findes forfatninger for pølser, love for brød samt fødselsattester for oste og vine.

Baguetten har i århundreder udgjort én af søjlerne, der bærer den franske nations enhed. De fleste er enige om, at skorpen skal være gylden, sprød og gennembagt, men krummen skal være blød og en smule fugtig, må ikke klistre i munden og skal hellere smage af nøddekerne end af gær. I løbet af et år fortærer franskmændene seks milliarder baguettes. 98% af franskmændene spiser baguette dagligt.

For franskmænd er den daglige tur hen til bageren nærmest en form for hellig borgerpligt. Og som sådan er den ligefrem beskyttet ved lov. Da supermarkederne i 1990’erne begyndte at tilbyde billige industrielt fremstillede baguettes, resulterede det i den første bageri-krise, og landets lovgivere reagerede hurtigt. I dag må man kun kalde sit produkt „Baguette Tradition“, hvis det lever op til lovgivningens påbud om kun at være fremstillet af hvedemel, vand, gær og salt. En ægte fransk baguette skal veje mellem 250 og 300 gram, indeholde 18 gram salt pr. kilo og skal være mellem 55 og 70 cm langt.

I år blev konkurrencen om, hvem der bager Paris‘ bedste baguettes, afholdt for 25. gang. Vinderen i 2019 hedder Fabrice Leroy. Hans bageri, Boulangerie Leroy-Monti, finder man på adressen Avenue Daumesnil 203 i Paris’ 12. arrondissement. Fabrice Leroys baguette blev bedømt sammen med ca. 230 andre, der alle sammen deltog anonymt. Han kan nu glæde sig over ikke blot en præmie på 4.000 euro og over at måtte levere baguettes til præsident Macron i et år – men også over en omsætningsstigning på mindst 30 procent.

”Jeg havde ikke slet ikke regnet med at kunne vinde,” udtalte den 43-årige Fabrice Leroy. ”Det hele var sådan set bare en spøg blandt kolleger. Jeg har kun arbejdet som selvstændig bager i to år. Før da arbejdede jeg hos de franske jernbaner.”

Leroy er i øvrigt én af de få blandt de seneste års vindere, som er franskmand uden indvandrerbaggrund. Fransk-tuneseren Ridha Khadher, der vandt i 2013, udnyttede opmærksomheden i forbindelse med sejren til at starte en international karriere. Kan åbnede en franchise-kæde i De Forenede Arabiske Emirater, ledsagede for nylig præsident Macron på dennes statsbesøg i Tunesien som repræsentant for den vellykkede integration og har udgivet den selvbiografiske bog La baguette de la République. Selv om republikken i øjeblikket er rystet, forbliver baguetten én af søjlerne, der bærer den nationale enhed.