JARDIN ALBERT KAHN

Nyd de blomstrende kirsebærtræer

Hvor tager man hen i Paris, når forårsfornemmelserne begynder at krible? Mademoiselle Lili har et insidertip: Jardin Albert Kahn lige uden for Paris. Man behøver ikke være hobbygartner i pensionsalderen for at finde den fortryllende.


Når forældrene kommer på besøg, bringer det fordele med sig. Man er nemlig nødt til at finde på noget, man kan foretage sig sammen med dem – og det fører til, at man kommer til at opsøge steder, hvor de fleste parisere aldrig nogen sinde har været. Jardin Albert Kahn ligger i en banlieue, hvilket i inkarnerede pariseres ører lyder som Sodoma og Gomorra, ghetto og gangstere. Alt, hvad der ligger uden for ringvejen, Périphérique, ignoreres med en ejendommelig blanding af snobberi og fejhed. Dér tager man ikke hen, hvis det ikke er absolut nødvendigt. Når det drejer sig om dette udflugtsmål, er det imidlertid en temmelig ubegrundet fordom. Boulogne-Billancourt er immervæk en af de pænere banlieues.

Metrolinje 10 kører bekvemt derhen, og man skal kun gå et par meter for at befinde sig i en helt anden verden, eller hele seks af slagsen, for at være helt nøjagtig: nemlig i Japan, Frankrig, England, Vogeserne, Atlasbjergene og USA. Det fire hektar store parkanlæg hylder pragten, vegetationen og havekunsten i alle disse regioner. Der er klukkende bække, summende insekter og kvidrende fugle i denne labyrintisk anlagte oase af fredfyldthed og skønne dufte. Omkring slutningen af april blomstrer kirsebærtræerne i strålende hvidt, et absolut highlight, som jeg kom til at opleve ved et tilfælde. Med de mange koikarper i vandet, de japanske pagoder og snørklede broer følte vi os med ét hensat til Kyoto, og det ville ikke have undret os, hvis et par geishaer var kommet trippende forbi med deres parasoller.

Parken blev anlagt i slutningen af 1800-tallet af den jødiske bankier og filantrop Albert Kahn, og den rummer også et museum. Her udstilles bl.a. billederne fra globetrotteren og farvefoto-pioneren Kahns egen samling. Og her får vi også at vide, at Kahn brugte denne have til at gå spadsereture med datidens klogeste hoveder – fra Albert Einstein til Auguste Rodin. Den førhen rigeste mand i Europa døde efter den verdensomspændende depression – fuldstændig forarmet – i 1940. Men han efterlod en arv, som vi nu kan beundre i fuld blomst. Museet er i øjeblikket lukket på grund af renovering og ombygning, men der er stadig adgang til parken, hvis man reserverer på forhånd. Der er dog planer om at genåbne museet og genindføre almindelige åbningstider for besøgende igen senere på året. Indtil da vil jeg udnytte tiden til at uddrive det parisiske snobberi og udvide min horisont til også at omfatte det, der ligger uden for ringvejen. For i de ringeagtede banlieues kan man gøre mange spændende opdagelser. Fortsættelse følger.


Informationer og reservationer på albert-kahn.hauts-de-seine.fr