Man ser hende bagfra. Hun står med ryggen til foran et tilsneet bjerglandskab. Charlotte Perriand (1903-1999) strækker armene i vejret som en vinder. Hun har nøgen overkrop, og håret er kort. Det ser ud, som om hun ønsker at omfavne såvel landskabet som livet. Dette nærmest ikoniske portræt af den franske designer stammer fra 1930, hvor hun var på skiferie i de franske Alper. Perriand, der ville opad og fremad. Perriand, den moderne, frie kvinde. Hun var uafhængig og modig i forhold til den tid, hun levede i, og i tilgift sporty og nysgerrig. Hun satte pris på at rejse alene i fjerne egne – lige fra Asien til Afrika og Sydamerika – og hun er sikkert den første kvinde, der nogen sinde har stået på ski i Japan.
Den berømte stålrørs-chaiselong LC4, der som regel aldrig kaldes andet end „Le Corbusier“-chaiselongen, skønt Perriand i lige så høj grad var ansvarlig for designet, er blot én blandt mange moderne møbelkassikere, som arkitekten Perriand har skabt. Hendes reducerede og pragmatiske, men samtidigt ultraæstetiske stil tjente i 2013 som inspiration til en Louis Vuitton-modekollektion. Samme år realiserede Vuitton et af Charlotte Perriands ufuldendte arkitekturprojekter – nemlig ”Strandhuset”, det præfabrikerede hus til mellemklassen, som den venstreorienterede aktivist skabte på højden af sit politiske engagement.
Charlotte Perriands datter, Pernette, der i dag forvalter sin berømte mors arv, åbnede i denne forbindelse i bogstavelig forstand soveværelset, arkivet og fotoalbummerne, så Vuitton kunne komme helt tæt på det 20. århundredes vigtigste franske kvindelige designer. Det samme var tilfældet denne gang i forbindelse med den største udstilling, der hidtil er arrangeret om Charlotte Perriand. Samtlige gallerier hos Fondation Louis Vuitton handler om Charlotte Perriand og viser hendes dybe engagement i datidens modestrømninger. Uanset, om det gælder kunst, arkitektur, design, politik eller mode – de nøjagtige rekonstruktioner udgør en form for samlet kunstværk og tidsbillede, som man som besøgende kan dykke ned i.
I Charlotte Perriands tid var design og arkitektur en ren mandeverden, som hun erobrede i 1927 med sin opsigtsvækkende ”Bar sous le toit”, som var fremstillet af kobber og aluminium og hermed helt i tidens ånd inden for møbeldesign. Herigennem opstod kontakten til Le Corbusier. Som blot 24-årig indledte hun sit 10 år lange virke i atelieret, som tilhørte Le Corbusier og hans fætter Pierre Jeanneret. Takket være Charlotte Perriand fik udtrykket „husmor“ en helt ny betydning. Som tilfældet var med så mange andre kvinder i den verdensomspændende Bauhaus-bevægelse – Ray Eames og Eileen Gray er andre eksempler – stod også Perriand i skyggen af sine mandlige kolleger. Hendes fortjeneste var i lang tid udelukkende Le Corbusiers fortjeneste. Men nu fyldes glassejlene i Frank O. Gehrys spektakulære bygning – alene Fondation Louis Vuittons arkitektur i sig selv er en tur værd – og bringer skibet på ny kurs. Jeg glæder mig allerede til at gå ombord.
Fra 2. oktober 2019 til 24. februar 2020 i Fondation Louis Vuitton, Paris
© adagp Paris